When autumn came summary | questions and answers Class 11

Hello guys. I am here to provide you when autumn came summary along with when autumn came questions and answers of class 11 chinar book with ncert solutions. So don't worry guys you will get what you need.

When autumn came notes

When autumn came summary


When autumn came summary

When autumn came the trees became lifeless. Autumn came like a monster and uncovers the trees and makes them naked. Their yellow leaves fall off the trees and those are scattered over the ground. Trees are exploited in such a way but they could not raise their voice against such exploitation. Even birds that are known as the proclaimer of colourful days are sent away so no such voice can be raised. The poet prays to the God of May to have mercy and begs blessings to the exploited so that they can be brought back to life again. Only the power of God can save the exploited from the exploitation and they can come back to life.

The poet wants to see trees with life which are full of green leaves so that birds can sing again. The poet wants to see a colourful day among those victims of exploitation.

"When Autumn Came" by Faiz Ahmed Faiz is the metaphoric personification of change having a huge impact on something near and dear to him. This is a revolutionary poem. Through this poem, the poet expresses his voice against the exploitation of the poor people (the labourers or workers) by the rich or capitalist class people. The rich people led a luxurious life at the cost of the poor people. However, the workers and labourers worked hard and get nothing and the poor do nothing but looted everything from the poor. The worker's voice is not in a position to protest against any exploitation. They bear everything silently and do nothing against exploitation because they have to survive. The same condition happens with the trees with the coming of Autumn season. Trees are lifeless and their leaves turn yellow. The birds forget to sing merrily. Here autumn represents the exploiter and the trees are being exploited.

Therefore, the poet prays to the God of May to give back life to the lifeless trees so that the trees get back their leaves and again the birds can sing merrily. With such expression, the poet prays God to renew the life of the poor labourer with life and hope so that they can have a meaningful life. Their life should not more be dried as dust and fresh blood should flow through their views. So that on one should be exploited by anybody. He wants to see some young and energetic one.


When autumn came summary video in hindi

When autumn came questions and answers

COMPREHENSION

1. The autumn season is characterized by a few things. What are they?
Ans: The things that are used to characterize the autumn season in the poem are: obey bodies, naked, the yellow leaves, leaves scattered over the ground, a single mean; bird exiled from their song; they dropped into the dust; these withered bodies; dead views.

2. Does the poet talk about all those characteristics?
Ans: The poet talks about how with the coming of autumn season vegetation are affected and the poet has attempted to compare the season of autumn with the capitalist class and the trees with the labour class people. The above characteristics of autumn are the expression of the pitiable condition of the labourers and working-class people. They are exploited by the capitalist class i.e. the autumn season.

3. What is the impact of autumn on the trees?
Ans: During autumn the trees become naked. Autumn is the season of dry and dust. The leaves of the trees turn yellow and fall from the trees and scattered over the ground. The trees are stripped down to the back. No birds can be seen on the trees.

4. What happens to the birds when autumn comes?
Ans: During autumn season no birds can be seen on the trees as if the birds spend time in exile. They forgot to sing. They go away to far off places and drop into dust even before hunters can aim at them.

5. Why does the poet invoke the God of May?
Ans: The poet invokes the God of May for his blessings to the withered trees so that they can get back their life.

REFERENCE TO THE CONTEXT

1. It shook out their hearts, the yellow leaves,
scattered them over the ground.
Anyone could trample them out of shape
undisturbed by a single moon of protest.
(a) Who is it? Whose yellow hearts did it shake out?
Ans: It is the autumn season. It shakes the yellow hearts of the trees,
(b) What happens to the leaves that are scattered on the ground?
Ans: Anyone can trample the leaves out of shape that are scattered on the ground.
(c) When will these withered trees bloom again?
Ans: When the God of May will show mercy on them, these withered trees will bloom again.

2. Give some tree the gift of green again.
Let one bird sing.
(a) What is the gift of green? Who will receive it?
Ans: The gift of green is to endow the trees with life and make them green again. The trees will receive it.
(b) What is the poet asking for when he says ‘Let one bird sing'?
Ans: The poet asks for the gift of green again when he says, 'Let one bird Sing’.
(c) What had happened to the birds in autumn?
Ans: In the autumn season, the birds go away from far off places as if they spend time in exile. No birds can be seen on the trees and the song of birds could not be heard.

EXTRA QUESTION ANSWER

1. Who do you think the poet has personified the trees?
Ans: The poet has personified the trees as the poor labourers and working-class people who are the victims of exploitation by the capitalist class i.e. the autumn season.

2. What condition of the trees during autumn does the poet forward?
Ans: The poet forwards that during the autumn season the condition of the trees are pitiable. They are stripped down to the skin and their ebony is naked. Their leaves turned yellow and fall off all over the ground. No birds can be seen on the trees.

3. How does the poet pray to the God at May?
Ans: In the poem "When Autumn Came", the poet prays to the God of May to shower his blessings on the exploited trees. He prays to God to revive the revolutionaries and to rekindle the dead bodies of the trees. The poet prays to God for life, regeneration. He prays for vegetation full of life again i.e. he wants to see the trees with green leaves, with covered bodies and he wants to see the birds on the tree so that they can sing the melodious song again.

4. Who do you think the God of May is?
Ans: Here the God of May is the God of the spring season.

5. Why will there be no single mean of protest?
Ans: They are so weak that they have lost the voice of protest. The labourers or workers were created in such a way that they could not make any protest.

6. What is the significance of yellow in the description of the trees leaves? 
Ans: The poet says ‘yellow leaves’ which signifies dull, lifeless and weak because leaves are matured and old.

Explain with reference to the context

(a)This is the way…..
……………………...
Left their ebony bodies naked.
Ans: These lines have been taken from the poem "When Autumn Came" composed by Faiz Ahmed Faiz.

Through these lines, the poet wants to show that how autumn, representing season has destroyed the trees and left them without their outward protection. Through these lines, the poet expresses the intensity of the oppression-with a period of hopelessness, a time when the upper classes tormented and humiliated the lower classes.

(b) It shook out their….
………………………...
….single moan of protest.
Ans: These lines have been taken from the poem, "When Autumn Came" composed by Faiz Ahmed Faiz.

Through these lines, the poet has attempted to show how badly the trees were hurt and wounded from the big change that occurred earlier. With the coming of autumn, the yellow leaves which were once green fall of from the trees and scattered all over the ground. Here the poet expresses how the upper class (autumn) humiliated the working class (trees) so mercilessly that they did not even have the courage to protest. Even if they protest they are not heard. The poet use personification to express his feelings.

(c) The birds that…..
……………………..
….hunter strung his bow.
Ans: These lines have been taken from the poem "When Autumn Came" composed by Faiz Ahmed Faiz.

Through these lines, the poet expresses how autumn has brought such a change that all trees become lifeless. Even birds which are known as the proclaimer of colourful days are sent away so that no voice can be raised. Here birds refer to poets, writers, reformers and revolutionaries. They are the messengers who bring in new thoughts and ideas in the minds of people. However in the time of oppression and unsorship even they lose their voices. They cannot express themselves because society does not allow them to do so. Even before they literally die, they give in. Here the poet used personification and metaphors.

(d) Oh God of May…
……………………...
Let one bird sing.
Ans: These lines have been taken from the poem "When Autumn Came" composed by Faiz Ahmed Faiz.

Through these stanzas the poet prays to the God of spring to have mercy on the trees and to bless them with a new life. The poet prays to the God of May (spring) to revive the revolutionaries and to rekindle their dead bodies. The poet prays to God for life, regeneration, happiness and shared prosperity so that the exploited trees can be brought back to life again. The poet wants to see vegetation full of life again and coming back to colourful days among those victims of exploitation. The poet feels that a classless society is the need of the hour.

    I hope that you loved to read the when autumn came summary and when autumn came questions and answers. Please share it to your friend so that they can also get help.

    Post a comment

    0 Comments