The daffodils poem summary | question answers class 11

Welcome to class 11 alternative english notes seba, are you looking for class 11 the daffodils short poem summary, ncert solution, or daffodils poem questions answers class 11. Then you go through this page you will get what you want. Read carefully a summary or analysis of the poem daffodils by William Wordsworth for a better understanding of the poem of class 11 chinar book for all comprehension questions.

The daffodils notes

The daffodils summary

The daffodils summary

In the poem "The Daffodils" the poet William Wordsworth describes a beautiful scene of nature that has left a deep impression on his mind. In this poem, Wordsworth has attempted to draw a realistic picture of nature and the beauty of the dancing daffodils.

One day when the poet was wandering aimlessly alone like the clouds over the hills and valleys, he saw a number of daffodils under green trees. They were yellow in colour. They were seen to be dancing and moving in excitement because of the gentle wind beside the lake. They were infinite in number shining like the stars shining continuously and twinkling on the milky way. They were stretching along the bay of the lake as it is never-ending lines. According to the poet he has seen ten thousand daffodils at a glance, which was dancing merrily. There were waves in the lake and the poet with their dance the waves of the lake also danced. But the dance of the daffodils was better than the waves that sent out flashes of light. In such a situation a poet has to be happy with such a cheerful company. He looked steadily for a long time at the daffodils. But he was thoughtless because he could not imagine that he had wealth and how much he has benefitted by such a company. Because whenever he was alone or his mood becomes off it was the daffodils that flash to his mind and he becomes happy. The most beautiful thing is that the daffodils brought permanent happiness into his life.

The daffodils summary video in Hindi

Question answers of the poem daffodils

Comprehension

1. After reading the poem, can you guess what a daffodil is?
Ans: Yes, Daffodil is a plant having yellow flowers.

2. The poet says he 'wandered lonely as a cloud', which means he was 
(a). going from place to place without a special reason or purpose 
(b). moving about in a crowd
(c). the cloud was all alone in the sky.
Ans: (a) going from place to place without a special reason or purpose

3. The poet says that he saw 'ten thousand at a glance'. Does this mean
(a). there were ten thousand of them.
(b). there were many of them.
(c). they were countless?
Ans: (c) they were countless.

4. The poet says that a 'poet could not be but gay/In such a jocund company!'.What do you think 'jocund company' means? Is he happy or unhappy in such a company? (AHSEC 2013, 16)
Ans: Jocund company means a happy and cheerful company. The view of the dancing daffodils and the dancing waves was cheerful and made the poet cheerful. In such a company, the poet is happy.

5. What does the poet mean when he says that he gazed and gazed- but little thought/ What wealth the show to me had brought'? How does the scene benefit him either materially or emotionally? Give reasons for your answer. (AHSEC 2014)
Ans: Here the poet is saying that he was very happy to see the view of the golden daffodils that he was thoughtless to think about what wealth had brought the show. He did not understand what a treasure of pleasure he had carried in himself. He was so much happy to see the view that he looking long and steadily at them being dumb folded. Whenever the poet was in off mood the view flashed in mind and made him happy and cheerful. So he had collected a source of Ceaseless happiness by the view of daffodils, which had brought him pleasure. Hence, the cheerful daffodil's view benefited him both materially and emotionally as it has given him a cheerful company when he is in solitude.

6. What does “vacant and pensive mood” mean? Tick the correct option
(a) a thoughtful and contemplative mood
(b) a sad mood
(c) a thoughtless state of mind
Ans: (b) a sad mood.

7. What does the "inward eye" mean? What is it that flashes upon the eye? Do you think the poet is affected by it in any way? Give reasons for your answer.
Ans: The ‘inward eye’ means the eye of the mind i.e. the mental eyes. The poet mentions that in his mental or inward eye, the cheerful view of the golden daffodils is flashed. And whenever the view of the daffodils comes on his mind, the poet becomes happy and cheerful and begins to dance with the golden daffodils. The cheerful view pleases his mind and his mind becomes active. In this way, he is benefitted by the daffodils.

Whenever the poet is lonely and is in off mood, the view of the golden daffodils comes to his mind and its beauty has brought him a treasure of joy. As soon as it flashes to his inward eyes his mind fills with joy and dances with the golden daffodils. He forgets everything and such a view has brought a source of pleasure into his life.

8. Why has the poet described solitude as being blissful? (AHSEC 2013)
Ans: According to the poet solitude as being blissful because when he poet is alone and in an off mood the cheerful view of the daffodils comes to his mind and at once he becomes cheerful. In fact, none can enjoy solitude. Because solitude is boring and there is nobody to share one's own feelings. But here the poet is very happy and cheerful in solitude whenever the view of daffodils comes to his mind. It gives him pleasure He cheers up with the dancing daffodils in solitude. Because he does not get bared by solitude but solitude brings the memory of the cheerful view to his mind. Thus, the view of the golden daffodils is the bliss of solitude to the poet.

REFERENCE TO THE CONTEXT

1. Continuous as the stars that shine
And twinkle on the milky  way,
They stretched in never-ending line
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw l at a glance
Tossing their heads in sprightly dance.
(a) What does ‘they’ refer to?
Ans: ‘They’ refers to the golden daffodils.
(b) Why have they been compared to the milky way? (2018)
Ans: They have been compared to the milky way because they were dancing cheerfully like the shining stars.
(c) Find an example of a rhyming couplet from these lines.
Ans: The rhyming couplet is:
Ten thousand saw I at a glance
Tossing their heads in sprightly dance.

2. Ten thousand saw I at a glance
Tossing their heads in sprightly dance.
The waves beside them danced, but they
Out-did the sparkling waves in glee:
A Poet could not be but gay
In such a jocund company:
(a) What did the poet see at a glance? Were they really ten thousand in number?
Ans: The poet saw ten thousand daffodils at a glance. No, they were not really ten thousand in number. They were countless.
(b) What do the waves refer to?
Ans: The waves refer to the waves of the lake water.
(c) How did the scene affect the poet?
Ans: When the poet is alone and in an off mood, the cheerful view of the golden daffodils comes to his mind and he becomes happy.
(d) Pick out three words that mean being happy
Ans: Glee, gay, Jocund.

3. I gazed - and gazed - but little thought
What wealth the show to me had brought:
For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
(a) What is the 'wealth' that the poet is referring to in these lines? What kind of poetic device is this?
Ans: The view of the golden daffodils is 'wealth'. The poetic device is a metaphor.
(b) Why does the poet refer to it as ‘wealth’?
Ans: The poet refers to it as ‘wealth’ because like wealth the view made him happy and joyful in times of his solitude. It helped him in times of his distress.
(c) When does the poet feel blissful?
Ans: The poet feels blissful when he is lonely and in off-mood.
(d) Why does the poet refer to its as being a 'blissful' state?
Ans: The poet refers to its being a 'blissful' state because whenever the poet in the off mood the view of the golden daffodils came to his mind and he becomes happy.
(e) Had the poet realized the importance of the scene when he had first seen it? Give reasons for your answer.
Ans: When the poet had first seen the scene of daffodils, he had not realized its importance. He just looked steadily for a long time and became cheerful by viewing the scene beauty of the daffodils. He did not pay any attention to the impact of the view on his mind. But it was later on whenever he was alone and in off-mood, he realized its importance. Because suddenly when the view flashed in his mind, it made him happy and he forgets his material surroundings and feels himself with those cheerful daffodils. Only then he could know that the view had left him a treasure of pleasure and cheerfulness.

Explain with reference to the context

(a) I wandered lonely as a cloud
That floats on high o'er valos and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils,
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.
Ans: These lines have been taken from the poem, "The Daffodils" composed by William Wordsworth.

Through these lines, the poet expresses his feelings when he saw the golden daffodils which were dancing beside the bay of the lake with the gentle wind. He has seen uncountable of daffodils at a glance when he was walking alone like the clouds over the hills and valleys.

(b) Continuous as the stars that shine
And twinkle on the milky war,
They stretched in the never-ending line
Along the margin at a bay
Ten thousand saw I at a glance
Tossing their heads in sprightly dance.
Ans: These lines have been taken from the poem “The Daffodils” composed by William Wordsworth.

Through these lines, the poet has attempted to show the scenic beauty of the daffodils. They have been compared with the twinkling stars. The poet has described that like the infinite twinkling stars in the sky, the golden daffodils were stretched over an indenting line along the bay of the lake. The poet saw many more daffodils at a glance. The daffodils were dancing with great joy and such science beauty of the daffodils touched the heart of the poet.

(c) The waves beside them danced, but they
Out-did the sparkling waves in glee;
A poet could not be but gay
In such a jocund company!
I gazed-and gazed-but little thought
What wealth the show to me had brought
Ans: These lines have been taken from the poem "The Daffodils", composed by William Wordsworth.

Through these lines, the poet has attempted to tell how he has been charmed by the beauty of the daffodils. The poet saw along the margin of the bay innumerable daffodils at a glance. They were dancing merrily. With their dance, the waves also danced. But the dance of the daffodils was better than the waves that sent out flashes of light. Being in such an environment with such a cheerful company, he was very happy and forgot everything. He looked long steadily at the daffodils. But he could not imagine that he had wealth.

(d) For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon what inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils.
Ans: These lines have been taken from the poem ‘The Daffodils’, composed by William Wordsworth.

Through these lines, the poet says that when he is alone and in an off mood the cheerful view of the golden daffodils comes to his mind and at once he becomes cheerful. In fact, the view of the daffodils has made the poet free from all the troubles faced in solitude. The beauty of the golden daffodils has become a treasure of joy for the poet. He forgets his material surrounding and he feels himself with those cheerful daffodils. The view has brought a source of pleasure in his mind.

IMPORTANT/PREVIOUS YEARS QUESTION FOR AHSEC

1. Where were the daffodils growing? (2015, 16)
Ans: The daffodils were growing beside a lake under green trees.

2. Where does the memory of the daffodils flash? (2015)
Ans: The memory of the daffodils flash in the mind of the poet whenever he felt lonely and had an off mood.

3. What 'wealth' does the poet gain from the daffodils? (2015)
Ans: The view of the golden daffodils is the 'wealth' that the poet gain from the daffodils because like wealth the view made him happy.

4. What impact do the daffodils have on Wordsworth? (2016, 18)
Ans: The daffodils have an everlasting impact on the mind of the poet when the poet had first seen the daffodils beside a lake he was cheerful as the natural beauty of daffodils give him with a sense of joy and pleasure. He was charmed by the beauty of the daffodils. It had made him free from all the troubles faced in solitude. It had become a source of joy for him. Whenever the poet was in an off mood the view of the golden daffodils flashed in his mind and fitted him with a sense of joy and happiness. The view of daffodils is the bliss of solitude to the poet. So the daffodils have an everlasting impact on the mind of the poet.

5. What does the poet compare the daffodils with? (2016, 17)
Ans: The poet compares the daffodils to the stars that shine and twinkle on the milky way as the daffodils dances with joy like the shining stars in the sky.

6. Describe in your own words the landscape which inspired the poet to write 'The Daffodils'. (2016)
Ans: The Landscape which inspired the poet to write 'The Daffodils' was full of beauty and charm. While wandering aimlessly like the clouds over the hills and valley, the poet saw a cluster of golden daffodils beside a lake under a tree. Like the infinite twinkling stars in the sky, they were stretched over an indenting line along the bay of the lake. These daffodils were dancing with joy with their dance the waves also danced. Even such a beautiful landscape filled the poet with immense joy and pleasure. The beauty of the daffodils inspired the poet to write 'the daffodils' as it had an everlasting impact on the mind of the poet.

7. What happens to the poet when he is lying on his couch in a pensive mood? (2016, 18)
Ans: When the poet was lying on his couch in a pensive mood the view of the daffodils flashed in his mind and he was filled with joy and pleasure.

8. For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon what inward eye
Which is the bliss of solitude; (2017)
(i) Who is the 'I' referred to in the above lines?
Ans: I here refer to the poet William Wordsworth.
(ii) Who are 'they' referred to in the above lines?
Ans: Here They are referred to the daffodils.
or
What does 'inward eye' means?
Ans: The inward eye means the spiritual eye (insight).
(iii) Why is the poet in a 'vacant' and 'pensive' mood?
Ans: The poet sitting on a couch is feeling bored like a teenager with no great thought and sight. He feels that his mind is empty at that moment not happy and no zeal. he is in such a vacant and pensive mood.
or
Describe the scene that flashes through the poet's inward eye.
Ans: In his vacant mood the sight of the daffodils flashes through his inward eye. The very memory of such a beautiful sight makes him extremely happy, equally happen as he was when he had seen the real daffodils which had erased his loneliness from his heart. His heart is set to rhythm by the memory of the dancing flowers.

9. Describe in your words the sight that Wordsworth sees when he is wandering around 'lonely as a cloud'. (2017)
Ans: Wordsworth in the poem the daffodils say that he was wandering lonely and then he notices the daffodils. He describes the daffodils as excessively beautiful and heart touching. The golden daffodils were dancing with the moving wind.

10. How does Wordsworth personify the daffodils? (2017)
Ans: Wordsworth personifies the daffodils vividly. He says that the golden daffodils were dancing and moving in ecstasy. He says that the daffodils were even tossing their heads while dancing. He expresses his own happiness to see the wonderful flowers.

11. What comparison does the poet draw between the waves and the daffodils? (2015, 18)
Ans: As per William Wordsworth with the dance of the daffodils the waves of the lake also danced. But the dance of the daffodils was better than the waves. The daffodils were dancing cheerfully like the infinite twinkling stars in the sky but the waves sent out flashes of light while dancing.
    ---***---
    Related posts

    I hope guys you loved to read the daffodils summary and question answers of the poem daffodils. Please share it and comment to me if you have any doubt.
    Thank you...

    Post a comment

    4 Comments

    1. If you give pdf of the question answer then it will be helpfull for us
      .......

      ReplyDelete
    2. 😘😘😘😘😘😘😘😘

      ReplyDelete
    3. I love daffodils
      🌹πŸ₯°πŸŒΉπŸ₯°πŸ˜πŸ’œπŸ’œπŸ˜

      ReplyDelete
    4. NiceπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      ReplyDelete

    Please do not enter any spam link in the comment box