Here you get On The Face of it Previous year paper notes of AHSEC Class 12 English Vistas. Also important and extra questions and answers related to the exam. Ncert solutions.

On-the-face-of-it-notes

Previous Year Paper Notes

1. Why and how did Derry enter Mr. Lamb's garden? (2012,13,15,16,17)
Ans: Derry entered the garden by climbing over the garden wall. He thought the garden was empty and that nobody was there in the house.                                 

2. Why aren't there any curtains at the windows of Mr. Lamb's house? (2012,2018)
Ans: There are no curtains at the windows of Mr. Lamb's house because Mr. Lamb is not fond of them. He thinks curtains shut things out or in. He has no problem with light or darkness and he likes his windows open to hear the wind.

3. 'Though both Mr. Lamb and Derry suffer from physical disability their attributes to life are different. Justify the relevance of this statement with reference to the story of "On the Face of it"? (2012,16,19)
Ans: In this play 'on the face of it' Susan Hill portrays two physical characters- Mr. Lamb and Derry who are poles apart in their attitude towards life.

Derry a young boy of 14, suffers from a sense of inferiority complex because of his burnt face. He is always conscious that his face is 'bad', 'terrible', and 'the ugliest thing'. Even people are afraid of him for his physical disability. Derry feels offended by the cruel and uncharitable remarks made by the people on his burnt face. His complexity leads him to live in an isolated world and consequently, he has developed quite a negative view of life.

On the contrary, Mr. Lamb has a positive attitude towards life, people, and things. Despite being a physically impaired person, he never allows his physical disability to spoil the peace and pleasure of life. He accepts life as it comes. He tries to find and give a definite meaning to life. He is always cheerful and appreciates each and every creation of god even the trifle things like 'weed'. Mr. Lamb is social, frank, and open-minded. He opens his heart to everyone and even keeps the garden gate open for all. He likes to talk with everyone who enters his garden and wants to have company. Even though children tease him by calling him 'Lamey Lamb', he never minds it. Rather he welcomes them to his garden and shares apples, pears, and toffees with them.

In short, unlike Derry, Mr. Lamb is a man with a positive frame of mind who enjoys and cherishes the beautiful objects of nature. Loneliness and disappointment don't find any place in his mind. 

4. Why does Derry go back to Mr. Lamb in the end? (2013,17)
Ans: In the end, derry returned back to Mr. Lamb as Mr. Lamb had inspired him through his words which nobody had ever done. Moreover, he promised Mr. Lamb that he would return back. He felt if he did not go back to Mr. Lamb then he would never go anywhere in this world again. 

5. Who should be friends, according to both Derry and Mr. Lamd? (2014)
Ans: According to Derry to be friends the persons must know each other and must meet from time to time. But according to Mr. Lamb, all those people we come across are friends because they are not enemies.

6. How do people comment so painfully about Derry's face? and Why? (2014,15)
Ans: People comment that Derry's face was terrible and that only a mother could love such a face. It was because one side of Derry's face was burnt by acid leaving a horrible scar on it.

7. What impression do you form of Mr. Lamb? How does he look at life? (2015)
                     or
   The character of Mr. Lamb.
Ans: Mr. Lamb is an old man with a tin leg. One of his legs was blown off in the war. He lives alone in a big house with a garden.

Mr. Lamb has a positive attitude towards life, people, and things. Despite being a physically impaired person, he never allows his physical disability to spoil the peace and pleasure of life. He accepts life as it comes. He tries to find and give a definite meaning to life. He is always cheerful and appreciates each and every creation of god even the trifle things like 'weed'.

Mr. Lamb is social, frank, and open-minded. He opens his heart to everyone and even keeps the garden gate open for all. He likes to talk with everyone who enters his garden and wants to have company. Even though children tease him by calling him 'Lamey Lamb', he never minds it. Rather he welcomes them to his garden and shares apples, pears, and toffees with them.

In short, unlike Derry, Mr. Lamb is a man with a positive frame of mind who enjoys and cherishes the beautiful objects of nature. Loneliness and disappointment don't find any place in his mind. 

8. What is it that draws Derry towards Mr. Lamb in spite of himself? (2018)
            or
   How did Mr. lamb try to give courage and confidence to Derry? (2020)
            or
   What is Derry's attitude towards life? How is it transformed?
Ans: Derry a young boy of 14, suffers from a sense of inferiority complex because of his burnt face. This makes him lonely and withdrawn and he has developed quite a negative view of life.

A chance meeting with Mr. Lamb changes his attitude towards life. Mr. Lamb, an old man with a tin leg, enjoys every creation of God. He is always cheerful and accepts life as it comes. Mr. Lamb tells Derry about all the things in this world that can be enjoyed and cherished like the light, darkness as well as the social of wind. Emphasizing the power of the mind, Mr. Lamb relates to Derry that if he had the determination he could excel in life leaving others far behind. The old man urges Derry not to mind what others say about his burnt face. In short, Mr. Lamb shows the young boy the bright side of life and motivates him to think positively about life, people, and things.

Mr. Lamb's positive words leave a deep impression on the mind of young Derry. For the first time in his life, Derry meets a man like Mr. Lamb whose positive attitude has given him a new meaning of life. 

9. How did Derry get his face burnt? (2019)
Ans: One side of Derry's face was totally burnt. Mr. Lamb guessed that Derry's face got burned in a fire. Derry corrected him. He got acid all down on that side of his face. The acid burned it all the way. It ate his face up.

Important Question Answers

1. Who is Mr. Lamb?
Ans: Mr. Lamb is an old man with a tin leg. He lives alone in a big house with a big garden in front of it.

2. Why does Mr. Lamb have a tin leg?
Ans: Mr. Lamb has a tin leg. One of his legs was blown off in the war. He has to walk on an artificial tin leg. 

3. What are the sounds heard in Mr. Lamb's garden?
Ans: Buzzing of bees and sound of the wind.

4. Why does Derry feel that everyone is afraid of him?
Ans: Derry has got a burnt face. His burnt face has created a sense of inferiority complex in him. He becomes isolated and withdrawn. People find his face 'terrible', so they get scared when they look at his burnt face. So, Derry is not afraid of the people but they are afraid of him.

5. Why doesn't Derry stay to help Mr. Lamb get crab apples?
Ans: Derry doesn't stay to help Mr. Lamb. to get crab apples as he is away from home which is three miles off far long. He feels that his mother would be worried and anxious to know where he was even if he is 14 years old.

6. What was the reaction of Mr. Lamb after he saw Derry entering his garden climbing over the wall?
Ans: Derry entered Mr. Lamb's garden by climbing over the garden wall. Mr. Lamb saw him but received him warmly. He introduced himself to Derry at once and cautioned him against the crab apples.

7. Do you think all this will change Derry's attitude towards Mr lamb?
Ans: Mr. Lamb's positive words will certainly change Derry's attitude towards him. Derry suffers from a sense of inferiority complex because of his burnt face. But Mr. Lamb shows him the brighter side of life and motivates him to think positively about life, people, and things. Derry is so deeply impressed by the old man's words that he comes back to Mr. lamb despite his mother's strong discussion. 

Related Posts: