Here you get Vistas Chapter the tiger king class 12 previous year paper question answers AHSEC in English. Also, get the important questions and answers and Extra question notes. This NCERT solution is also helpful for CBSE. All Questions are exam-related. The Author is Kalki.

tiger-king-previous-year-question-answer

Previous years paper notes

1. Who is the tiger king? Why did he get that name? (2013)
Ans: The Maharaja of Pratibandapuram is Known as the tiger king. He gets that name because tiger dominate his mission and life. Astrologer foretold that his death would come from a tiger.

2. Draw a character sketch of the tiger king in your own words? (2014)
Ans: The Maharaja of Pratibandapuram, Sir Jilani Jung Jung Bahadur, had many titles and sub-names. But he was popular as the tiger king. The chief astrologer predicted that his death would come from a tiger. 

Tiger King was brought up by an English governess. He was tutored in English by an Englishman. When he grew up to twenty he took the reign in his hands.The Maharaja decided to do tiger hunting for the hundredth tiger when he remembered the astrologer's prediction. Within a span of ten years he killed 70 tigers. It was his master strategy to marry a girl of a state which had a large tiger population. So he was able to kill all tiger. 

3. What did the chief astrologer predict about the Tiger King? (2014,17)
Ans: The chief astrologer predicted that as the prince was born in the hour of the bull. The bull and the tiger were enemies. Therefore, his death would come from the tiger.

4. How did the tiger king celebrate the killing of the hundredth tiger? (2015)
Ans: To celebrate his victory over the killing of the hundredth tiger the Maharaja ordered to take the dead tiger in a grand procession through the town and to bury it. A tomb was erected over it.

5. What explanation was given by the chief astrologer to the query of the tiger king? (2016)
Ans: The chief astrologer in reply to the query of the little tiger king explained that he was born in the hour of the bull. The bull and the tiger were enemies. Therefore, his death would come from the tiger. 

6. What did the Maharaja decide to do when he remembered the astrologer's prediction? (2019)
Ans: The Maharaja decided to do tiger hunting for the hundredth tiger. The Maharaja banned tiger hunting by anyone except him. If anyone dared to disobey, all his wealth and property would be confiscated.

7. How did the hundredth tiger take its revenge on the tiger king? (2020)
Ans:
The tiger king decided that a wooden toy tiger was the perfect gift for his son's birthday. One day he was playing with that wooden tiger. One of the silvers pierced the king's right hand. Infection spread all over the arm. Three surgeons performed an operation but couldn't save the king. Thus the hundredth tiger took its revenge upon the king.

Important-Extra Question Solutions

1. What did the royal infant grow up to be?
Ans:
The royal infant grew taller and stronger day by day. The boy drank the milk of an English cow. He was tutored by an Englishman. He saw nothing but English films. At the age of twenty, the state came into his hands. He grew up to be a good hunter and marksman.

2. What will the Maharaja do to find the required number of tigers to kill?
Ans:
The Maharaja's tiger hunts continued to be highly successful. He killed 70 tigers within ten years. But the tiger population in his kingdom became extinct. He wanted to marry in the royal family of a state with a large tiger population. The dewan found the right girl. In this way, he was able to kill 99 tigers. 

4. How will the Maharaja prepare himself for the hundredth tiger which was supposed to decide his fate?
Ans:
The Maharaja had killed 99 tigers. Only one more was left. The hundredth tiger was nowhere to be found. The dewan realized the gravity of the situation and made the arrangement. A tiger had been brought from the Peoples Park in Madras. It was left in the forest where the Maharaja was hunting. The Maharaja could conveniently shoot it to complete his tally of a hundred tigers.

5. What will now happen to the astrologer? Do you think the prophecy was indisputably disproved?
Ans:
No harm will be done to the astrologer. Actually, the Maharaja will not be able to kill the hundredth tiger. It survived only to be killed by a hunter. So the Maharaja will not fulfill his mission of killing 100 tigers. No, the prophecy is not totally disproved. Ironically, the hundredth tiger, though made of wood takes its revenge upon the Maharaja. The 1O0th tiger is the cause of his death.

6. How was at one time the Maharaja in danger of losing his throne?
Ans:
At one time the Maharaja was in danger of losing his throne. A high-ranking British officer visited Pratibandapuram. He was very fond of hunting tigers and being photographed with them. He was refused permission to hunt tigers. The Maharaja had prevented such a high-ranking officer from fulfilling his desire. The Maharaja stood in danger of losing his Kingdom itself.

7. How did the Maharaja manage to retain his Kingdom?
Ans:
The Maharaja had to please and bribe the high-ranking British officer. Samples of expensive diamond rings of different designs were brought from a famous jeweler in Calcutta. The Maharaja sent all the fifty rings to the British officer's good lady. The lady accepted the whole lot. The Maharaja lost three lakh of rupees but managed to retain his kingdom.

8. How did the Maharaja solve the problems of killing the remaining thirty tigers? What was his marriage plan?
Ans:
The Maharaja asked his dewan to draw up figures of tiger populations in the different native states. He could marry in a royal family with a large tiger population. The dewan found out the right girl. The Maharaja killed five or six tigers each time he visited his father-in-law. ultimately, he was able to kill 99 tigers in all. 

9. Why did the dewan warn the Maharaja not to double the land tax forthwith? What was the reaction of the Maharaja?
Ans:
The hundredth tiger was not located. The angry Maharaja called the dewan and ordered him to double the land tax forthwith. The dewan warned that the people would rise in revolt. Then their state too would fall prey to the Indian National Congress. The Maharaja didn't relent. He told the dewan that in that case, he might resign from his post. 

10. Why did the Maharaja ban tiger hunting in his Kingdom?
Ans:
The state banned tiger hunting by anyone except the Maharaja because he didn't want anyone to reduce the limited population of tigers.

A high-ranking British officer visited Pratibandapuram. He was very fond of hunting tigers and being photographed with them. He was refused permission to hunt tigers. The Maharaja had prevented such a high-ranking officer from fulfilling his desire. The Maharaja stood in danger of losing his kingdom itself.

Related Posts: