Ozymandias of Egypt questions and answers | summary | Class 12

Ozymandias questions and answers

Ozymandias notes

Ozymandias of Egypt questions and answers of class 12 ahsec alternative English ncert book vibgyor complete solution with Ozymandias poem summary and critical analysis. The author is Percy Bysshe Shelley (PB Shelley).

Ozymandias of Egypt poem summary

In the poem "Ozymandias", P.B. Shelley has penned down the tale of the great Egyptian Pharaoh Ozymandias narrated by a traveler. The traveler gave an account of what he encountered during his journey through a desert. He says that he saw the statue of the great king Ozymandias lying destroyed on the ground. He praises the brilliance of the sculptor who was successful in revealing the passions of the king in his sculpture. The king's proud eyes bear his arrogance. But the irony lies in the fact that the head of the statue was half sunk on the sand and only half of the king's body was standing erect. Below the pedestal bore the lines by the king. "My name is Ozymandias, king of kings look on my work, ye mighty, and despair." The king considered himself to be the greatest of all kings and challenged others to exceed his fame. He believed and challenged that no one could do greater works than he did. But the broken statue revealed just opposite to whatever the king predicted. The pedestal bears the pride of the king while the broken statue justifies the supreme power of time. None can stand long against the force of time and the same thing happened to the statue of the King. The king remains the ruler of nothing but the desert which symbolizes decay. The half-sunken head of the King's statue is ironical to the proud inscription caved on the pedestal. Like the statue of the king, his boast was also mixed with dust and ridicules his vainglory.


Ozymandias of Egypt questions and answers

A. Answer the following questions in one or two words.

1. Name the poet of "Ozymandias of Egypt".
Ans: Percy Bysshe Shelley is the poet of "Ozymandias of Egypt”.

2. When and where was the poet born?
Ans: The poet was born on 4 August 1792 in Sussex, England.

3. Which country is referred to as "an antique land"?
Ans: Egypt is referred to as "an antique land".

4. In the poem, whose "hand mocked them”?
Ans: The 'hand' is the hands of the Sculptor who had built the statue of Ozymandias and been able to carve and mock the arrogance and vanity of the king.

5. Who did the narrator meet?
Ans: The narrator met a traveller from "an antique land" i.e. Egypt.

B. Answer the following questions in a few words.

1. What is a sonnet?
Ans: Sonnet is a type of poem containing 14 lines, each of 10 syllables. All the lines rhyme with each other in a fixed pattern.

2. Who Was Ozymandias?
Ans: Ozymandias was a powerful king of Egypt. He was proud and arrogant. He claimed himself to be king of kings. Ozymandias lived with the belief that other mighty rulers would not be able to attain his greatness.

3. What did the traveller come across in the desert?
Ans: The traveller came across the fragmented statue of king Ozymandias lying in the sands of a vast desert. He saw two 'trunkless legs' of stone standing in the desert and the shattered visage of the statue partly buried in the sand.

4. What was inscribed on the pedestal of the statue?
Ans: It was inscribed in the pedestal that—
"My name is Ozymandias, King of kings:
Look on my works, ye mighty, and despair!"

5. Whose greatness is actually glorified in the poem?
Ans: The greatness or the sculptor who had made the statue of Ozymandias is actually glorified in the poem. The art of the sculptor still remains, while the political power of king Ozymandias is already reduced to dust. Art is permanent.

C. Answer the following questions briefly in your own words.

1. What does "Wrinkled lip and sneer of cold command" signify?
Ans: In the fragmented statue of Ozymandias sculptor successfully imprinted ‘the wrinkled up and sneer of cold command'. This expression on the face signifies the arrogance of the king and clearly shows how the king must have yielded a lot of power over his subjects. It also clearly exhibits how well the sculptor studied the passions and essence of the kings personality.

2. Describe the condition of the statue that the traveler comes across in the desert.
Ans: When the traveller saw the statue of Ozymandias, it was lying fragment in the sands of a vast desert. The two "trunkless legs" of the stone statue was standing in the desert and its shattered visage was partly buried in the sand. The face was imprinted with a frown and a mask of sneer which signifies arrogance of the king and clearly shows how the king must have yielded a lot of power over his subjects. It also clearly exhibits how well the sculptor studied the passions and essence of the king's personality.
On the pedestal of the statue are inscribed the words – 
  "My name is Ozymandias, King of kings:
    Look on my works, ye mighty, and despair."

3. What kind of king was Ozymandias?
Ans: Ozymandias was a powerful king. He was proud and arrogant and must have yielded a lot of power over his subject. He built a huge statue in order to immortalize his name and fame. He claimed himself to be king of kings Ozymandias lived with the belief that other mighty rulers would not be able to attain his greatness.

D. Give suitable answers to the following.

1. What is the message that the poet wants to convey in the poem?
Ans: In the poem, the poet wants to convey that the power and pride of a king is not permanent. The statue of once-powerful king Ozymandias is now lying fragmented in the sands of a vast desert. The might of the king is no longer evident. Neither the king nor his empire remains. All that remains are the ruins of the statue that speak of the artist's greatness. Through this poem, the poet conveys to the reader the idea of human mortality and the permanence of art.

2. What else remained there besides the broken statue? What does it signify?
Ans:  Nothing else remained beside the broken statue of Ozymandias. Only a ‘shattered visage’ and two ‘trunkless legs’ of stone lying amidst the bound and bare stretch of sand in the desert. 

It signifies the ideas of human mortality, the impermanence of political power, and the permanence of any form of art. 

---***---

Hopefully you get the ozymandias questions and answers and ozymandias poem summary. If you have any doubt please feel free to comment or contact us. 

Post a comment

0 Comments