The scarecrow question and answers | summary class 12 Satyajit Ray

The scarecrow question and answers

The scarecrow notes

If you are searching for the scarecrow summary class 12 and the scarecrow question answers then you are at the right place. The scarecrow question and answers alternative English book vibgyor class 12 are written here. All the important questions are provided with the scarecrow summary by Satyajit ray pdf will be coming soon.

The scarecrow summary 

Mriganko Shekhar Mukhopadhya was a popular writer from Calcutta. He got stranded near a paddy field as he was about to reach Panagarh. He was on his return journey from Durgapur. His driver Sudheer went to Panagarh to fetch petrol and he decided to stay back.

After the driver left, Mriganko Babu got out of the car and lit a cigarette. It was the end of January. The empty barren field stretched for miles. In the far distance, a small hut could be seen standing next to the tamarind tree. There was no habitation around. On the western side, there was a pond about forty feet away from the road. There were two huts, but no sign of people there. In the middle of the field was a scarecrow there was a Mriganko Babu saw that the scarecrow was wearing a painted shirt. He felt as if he had seen that torn, red, and black printed shirt before. But he failed to remember it. Yet, he felt sure that he had seen someone wear such a shirt a long time ago

In the meantime, the sun was setting, and it was getting dark. For some inexplicable reason. Mriganko Babu continued to feel strongly drawn towards that scarecrow. He looked steadily at it. In a few minutes, he noticed that the appearance of the scarecrow had changed somewhat. The two arms had been lowered a little. And it was standing a little less stiffly, and more like a living man. And soon he found the scarecrow moving and advancing towards him. It was walking with a limp. It had a real human head. But it still had the same shirt on and a short, slightly dirty dhoti.

When the wearied figure addressed Mriganko Babu as "Babu", a tremor shot through his body. Mriganko Babu recognized that it was the voice of his servant Abhiram who was thrown out of his job on the charge of stealing a gold watch that he received as his wedding gift. In fact, Abhiram was not the thief. But nobody believed in him. Besides, when Mriganko Babu's father called a local witch doctor who cast a spell and made an ordinary wicker tray spin and rotates until it stopped, pointing at Abhiram, there was no room for doubt that Abhiram was the thief.

Abhiram told Mriganko Babu how he died after being afflicted with dropsy. He again pleaded innocence about the theft. He asked Mriganko Babu to look for the watch under his wardrobe at his house. After that, the figure of Abhiram disappeared before Mriganko Babu's eyes.

On reaching home, Mriganko Babu searched for the watch under his wardrobe. And he found the watch there. He decided that from now on he would never take the help of a witch doctor if anything ever got stolen his house.

the scarecrow summary class 12

 video in hindi

The scarecrow question and answers

A. Answer the following questions in one or two words.

1. What was the name of Mriganko Babu’s driver?
Ans: The name of Mriganko Babu's driver was Sudheer.

2. Where did he go to fetch petrol?
Ans: He went to Panagarh to fetch petrol.

3. Name the Magazine asked Mriganko babu for a story. 
Ans: The Bharat Magazine that asked Mriganko Babu for a story.

4. Whose voice did  Mriganko Babu recognize in the voice of the scarecrow?
Ans: Mriganko Babu recognized the voice of Abhiram, who was once his servant, in the voice of Scarecrow.

5. Where did the scarecrow ask Mriganko Babu to look for his watch?
Ans: The scarecrow asked Mriganko Babu to look for his watch under the wardrobe at his house.

B. Answer the following questions in a few words.

1. What did Sudheer not pay attention to?
Ans: Mriganko Babu had to pointed out to Sudheer that the petrol gauge had not been functioning properly. But Sudheer did not pay attention to that.

2. Why did Mriganko Babu go to Durgapur?
Ans: Mriganko Babu was a famous and popular writer. A club in Durgapur invited him to a cultural function in order to felicitate him. Accordingly, he went to Durgapur to attend the function and accept the felicitation.

3. What kind of shirt was the scarecrow wearing?
Ans: The scarecrow was wearing a torn, red, and black printed shirt.

4. Who was Abhiram?
Ans: Abhiram was a servant of Mriganko Babu who had served his family for twenty years. But he was lost his job on the charge of stealing a gold watch of Mriganko Babu

5. What did Mriganko Babu decide never to do again?
Ans: Mriganko Babu decided that if something ever got stolen from his house, he would never seek a witch doctor's help.

C. Answer the following questions briefly in your own words.

1. Describe the western side of the road as seen by Mriganko Babu.
Ans: Mriganko Babu had to wait all alone in the middle of a deserted road, after Sudheer, his driver went to fetch petrol from Panagarh. On both sides of the road, there were stretched paddy fields.

Mriganko babu observed that on the western side of the road, the scenery was rather the same as the eastern side. About forty feet away from the road, there was a pond with very little water in it. There were some thorny bushes there and a few trees were visible at quite a distance. There were two huts but there was no sign of any inmates. In the middle of the field, there stood a scarecrow.

2. Why did Mriganko Babu feel a tremor?
Ans: As his car ran out of petrol, Mriganko Babu got stranded near a paddy field on his way back to Calcutta after attending a felicitation function at Durgapur. He had to wait all alone in the middle of a deserted road after his driver went to fetch petrol from Panagarh. There was a scarecrow on the western side of the road.

Mriganko Babu, for some unknown reason, continued to feel strangely drawn towards the scarecrow. He looked steadily at it. In a few minutes, a few things that made his heart beat faster. He felt the appearance of the scarecrow had changed somewhat. The two arms were lowered and it was standing less stiffly, more like a real man. The black pot seemed smaller and real like a head. Moreover, the scarecrow was advancing towards Mriganko Babu, limping, and walking on two legs. It was wearing the same printed shirt and a short lightly dirty dhoti. When the scarecrow called Mriganko Babu as 'Babu' he recognized the voice of Abhiram, his servant who lost his job on the charge of stealing a gold watch of Mriganko Babu and a tremor shot through his body.

3. What happened to Abhiram after he left Mriganko Babu?
Ans: Abhiram was a servant of Mriganko Babu who had to serve his family for twenty years. But he lost his job on the charge of stealing a gold watch of Mriganko Babu.

After Abhiram left Mriganko Babu, he never worked anywhere else. In fact, he could not as he fell ill. He suffered from dropsy and it becomes serious. As he had no money, he could neither go to the doctor for treatment and buy medicines nor eat proper food. He never recovered and died of his illness.

D. Give suitable answers to the following.

1. Describe the scarecrow as seen by the Mriganko Babu from the beginning to the moment when it addresses him as 'Babu!'.
Ans: As his car ran out of petrol, Mriganko Babu got stranded near a paddy field on his way back to Calcutta after attending a felicitation function at Durgapur. He had to wait all alone in the middle of a deserted road after his driver went to fetch petrol from Panagarh. On the western side of the road, Mriganko Babu saw a scarecrow. Someone had grown some winter crops in a small patch of land and the scarecrow was placed right in the middle. It was made of two bamboo poles, vertically and horizontally fixed together for arms and legs and a shirt was slipped onto this structure. Its sleeves covered the arms. For its head, an earthen pot, painted black, complete with two eyes drawn in white, was placed upside down on the free end of the vertical pole. The shirt of the scarecrow was torn, red, and black printed which reminded Mriganko Babu of someone but he failed to remember the person.

Gradually the western sky had turned crimson and announced the advent of dusk. For some unknown reason, Mriganko Babu continued to feel strangely drawn towards the scarecrow. He looked steadily at it. In a few minutes, a few things that made his heart beat faster. He felt the appearance of the scarecrow had changed somewhat. The two arms were lowered and it was standing less stiffly, more like a real man. The black pot seemed smaller and real like a head. Moreover, the scarecrow was advancing towards Mriganko Babu, limping, and walking on two legs. It was wearing the same printed shirt and a short lightly dirty dhoti. Finally, it addressed Mriganko Babu as 'Babu' and a tremor shot through his body. 

2. Narrate the circumstances that led Abhiram to leave Mriganko Babu. What did the latter do on reaching home?
Ans: Abhiram was a servant of Mriganko Babu and had served his family for twenty years. Everyone in the family trusted him. However, one day he was charged of stealing a gold watch that Mriganko Babu had received as a wedding gift. Abhiram denied the charge but nobody believed him. Through the watch was not recovered from his bag and baggage, everyone felt that Abhiram had both the time and opportunity to remove the object. All were further convinced of Abhiram's guilt when Mriganko Babu's father called a local witch doctor who cast a spell and made an ordinary wicker tray spin and rotates until it stopped, pointing at Abhiram.

It was these circumstances that led Abhiram to leave Mriganko Babu.

On reaching home, Mriganko Babu went straight to his room and searched the gold watch under his wardrobe as guided by the ghost of Abhiram. Indeed, the watch was lying there and Mriganko Babu realized that Abhiram was innocent. Thereafter, he resolved that if something ever got stolen from his house, he would never seek a witch doctor's help.

Read also

the scarecrow summary class 12 explanation video in Bengali

Related posts:

---***---
Hopefully, you get the scarecrow question and answers and the scarecrow summary. If you have any doubt please feel free to comment or contact us. If you like the scarecrow question answers and the scarecrow summary then please share this to your friends so they can also score good marks in the exam.

Post a comment

1 Comments

Please do not enter any spam link in the comment box