Testament of a walker questions and answers | summary | R.K. Narayan

Testament of a walker questions and answers

Testament of walker notes 

Testament of a walker questions and answers class 12 ahsec book alternative English. All the testament of a walker textual questions and answers are written here and also get a summary of the lesson testament of a walker with Testament of a walker comprehension questions, ncert solution. The author name is R.K Narayan. 

Testament of a walker summary

The author R.K Narayan says that he is impervious to the fine values in a car. He is not interested in the facilities or luxuries that a car can provide. He is satisfied if he is provided a seat and four-wheels that can roll. However, he happened to own an 'imported car, which is flashy and full of sophistication. Anybody would be ecstatic to see its easy steering maneuverability, concealed air-conditioner, and Taperecorder- digital alarm with a calculator. But the author never understood the purpose of most of the buttons, switches, and gadgets. The air conditioner in the author's car, which was supposed to make one's journey comfortable, was switch on, during the ten years for a total period of thirty minutes, i.e., less than three minutes in a year. Whenever the air-conditioner was on, the windows were to be closed; which inhibited his driver, whose habit was to show right or left turn by thrusting his arm out, who, when the glass was raised, constantly hit it with his fist. He had a habit of gesticulating at erring pedestrians and addressing them volubly in passing. And in the car with the air-conditioner on and the windows closed, the driver felt constricted, encapsulated and tongue-tied, and drove without spirit. The author thinks that he was in fact, conditioned to driving to the tune of the rattle and roar of other vehicles beside, behind, and ahead.

The author confesses that he does not have automobile sensibility. And he does not regret for it. He believes that man's ultimate destiny lies in walking, and that is why he is endowed with a pair of legs, which can operate without petrol or gears. It is this philosophy which leaves him indifferent to any 'hike' in the petrol price. He says that there will be a time when it may cost a thousand rupees to travel one kilometer, and then the only man will discover the use of his feet. The most ambitious work the author has been planning tor years is to be called "Testament of a Walker". However, he has not started writing the book. But the philosophy is deeply rooted in him. There was a time when he used to walk ten miles a day. Even in bad weather, he did his walking in the verandah. He thinks that for a person like him possessing a sophisticated and imported car is irrelevant and nuisance.

Privacy and anonymity are the two things the author value. And both the things are lost when he travels in a gaudy car. He becomes conspicuous to all. In a small city like Mysore, it becomes very difficult for the author to hide from the people. He generally avoids all public engagements and invitations with the excuse that he will be away Bangalore or Madras or Delhi. Apart from that, the author is constantly in a tear that the driver might drive the car in a reckless manner and it might break down. As his car was of a special pedigree, it was not advisable to allow any ordinary workshop to open the bonnet. The accredited workshop with special tools was a workshop a hundred miles away at Bangalore. There in the workshop, one would be made to pay high prices for the replacement of parts or any repair. The spare parts are available in an exclusive shop only. A customer entering this shop should be ready to pay any price they ask for.

The author had to visit the workshop every other week to get some kind of repairing of his car and shed his savings. He started fearing that at this rate he would soon reach the border of bankruptcy. One day two cyclists collided and fell on his car parked in front of the hospital, and smashed the parking light on the left side. It could not easily be replaced in India. The elite shop could produce one if the author was prepared to pay two thousand for the piece. The mechanic, after examining the broken light, declared that it could be repaired - he would fabricate a cover in plastic. So, he unscrewed off the whole assembly of the light and left. After that, he was away from the workshop for ten weeks on sick leave. And later on, when the author met him, he denied that the light was with him. And the author had no other way but to accept what the mechanic said.

All these made the author come to the conclusion that he had no use of a car. It seemed to him that the most thoughtless thing he had done in his life was to have acquired the car. He decided to get rid of it, lock it up in the shed as soon as possible to turn his energies to writing stories.

The author declares that he is not sort of a person who would enjoy getting under the car on a Sunday, as is the case with a friend of his, who generally spends his leisure hours under his imported car. He spends all his time collecting spare parts from far and near. And he can repair his car on his own. The author can appreciate his Competence but can never accept his advice- "Don't give up your car…the thing to do is to be on the lookout for a similar model, buy it at any price, and then you could transfer all the necessary parts from one car to another. It will work out cheaper that way. Ultimately you can sell away the shell of the remaining car to any fellow who is planning to set up a wayside tea-stall, or you could convert it into a little garden house in your own compound."


the testament of a walker summary video

Testament of a walker questions and answers

A. Answer the following questions in one or two words

1. What is an automobile according to the author?
Ans: According to the author, an automobile is only the means to an end.

2. What causes ecstasy in every auto pundit?
Ans: The author imported car, flashy and full of sophistication causes ecstasy in every auto pundit.

3. In Narayan’s opinion, what does he lack?
Ans: In Narayan's opinion, he lacks automobile sensibility.

4. What are the things that the author values most?
Ans: Privacy and anonymity are the things that the author values most.

5. What name does the author propose for his most ambitious work?
Ans: The author proposes the name 'Testament of a walker' for his most ambitious work.

B. Answer the following questions in a few words.

1. Why do you think the author is indifferent at the mention of any petrol ‘hike’?
Ans: The author is indifferent at the mention of any petrol 'hike' because he believes that man's ultimate destiny lies in walking and that is why he is endowed with a pair of legs that require neither petrol nor gears.

2. What made the author fears that he would soon become bankrupt?
Ans: The author owned a very flashy, sophisticated imported car. He had to visit the accredited workshop for the maintenance of the car which was a hundred miles away at Bangalore. The author feared that he would soon become bankrupt if he had to visit the workshop every other week and spend a reasonable amount.

3. Who fell on Narayan’s car when it was parked in front of the hospital?
Ans: Two cyclists collided with each other and fell on Narayan's car when it was parked in front of the hospital.

4. Which part of the author’s car could not ordinarily be replaced?
Ans: The author parking light on the left side of the author's car could not ordinarily be replaced.

5. How, according to the author, did his friend spend his leisure hours?
Ans: According to the author, his friend generally spent his leisure hours under his imported car doing repairing on his own as did not he trust any mechanic or workshop in India. All his time was spent in collecting spare parts from far and near. He had collected such a rich stock of parts that he could easily assemble a couple of new cars if he wished so.

C. Answer the following question briefly in your own words.

1. Discuss the reason for the author’s imperious attitude towards his car.
Ans: The author R.K. Narayan has owned an imported car, flashy and full of sophistication. The car caused ecstasy in every auto pundit. It was a car full of features like a recessed handle, steering maneuverable with a flick of the finger, push-button glass raiser, floating seats, multicolored speedometer, concealed air-conditioned, tape recorder, digital alarm with a calculator. The dashboard panel of the car was worth a second look with buttons, switches, and gadgets.

2. Why do you think the author regards himself a ‘fanatic’ in the context of walking?
Ans: 'Fanatic' is a person who has excessive zeal and attachment to a cause. The author R.K. Narayan regards himself as a 'fanatic' in the context of walking as he believes that man's ultimate destiny lies in walking and that is why he is endowed with a pair of legs that require neither petrol nor gears. Moreover, this philosophy on walking is deep-rooted in him and he is fond of walking. When he was young, he used to walk ten miles a day, morning and evening in Mysore which was conducive for such walks. Later too continues the habit of walks through on lesser scale irrespective of the season. If bad weather compels him to remain indoors, he walks even in the verandah.

3. What is Narayan’s opinion about his driver?
Ans: Narayan considers his driver to be an old fashioned one who is not at all comfortable in driving the air-conditioned car of the author. He had the habit of showing right or left turn by thrusting his arm out of the car's window. But when the glass was raised for running the air conditioner of the car, he constantly hit it with his fist. Moreover, he would gesticulate animatedly at the erring pedestrians and address them volubly in passing. But in Narayan's sophisticated car, the driver felt restricted, confined tongue-tied, and eventually drove morosely.

D. Give a suitable answer to the following.

1. Discuss the reasons for the author’s imperious attitude towards his car.
Ans: The author R.K. Narayan has owned an imported car, flashy and full of sophistication. Though the car causes ecstasy in every auto pundit, the author has an impervious attitude towards his car as he considered a car is only the means to an end. He is always satisfied if he is provided a seat and four wheels that can roll. The elegance of an imported car with all its flashy sophistication does not matter to him. Unlike the auto-pundit, he does not marvel at the distinctive switches, buttons, or gadgets.

Moreover, R.K. Narayan regards himself as a 'fanatic' in the context of walking as he believes that man's ultimate destiny lies on walking and that is why he is endowed with a pair of legs that require neither petrol nor gears. This philosophy on walking is deep-rooted in him.

2. Narrate the circumstances that led Narayan to decide to ‘get rid’ of his car.
Ans: Once two cyclists collided and fell on the author's car parked in front of the hospital, and smashed the parking light on the left side.

The situation following the incident led the author to decide not to use the car anymore. The light smashed by the collision of the cyclists could not easily be replaced in India. The elite shop could produce one if the author was prepared to pay two thousand for it. The mechanic, after examining the broken light, declared that it could be repaired he could fabricate a cover in plastic. So, he unscrewed off the whole assembly of the light and left. After that, he was away from the workshop for ten weeks on sick leave. And later on, when the author met him, he denied that the light was with him. And the author had no other way but to accept what the mechanic said.

All these made the author come to the conclusion that he had no use for a car. It seemed to him that the most thoughtless thing he had done in his life was to have acquired the car. He decided to get rid of it, lock it up in the shed as soon as possible, and to turn his energies again to writing stories.

Related posts
---***---

Hopefully you get the class 12 alternative english testament of a walker question answer and also summary of the Testament of a walker. If you have any doubt please feel free to comment or contact us.

Post a comment

3 Comments

Please do not enter any spam link in the comment box