La belle dame sans merci summary | questions and answers

La belle dame sans merci summary


La belle dame sans merci notes

la belle dame sans merci summary in English class 12 ncert book alternative English with complete la belle dame sans merci questions and answers. Here you get the critical analysis or explanation and textual, comprehension ncert solution of this poem written by John Keats.

La belle dame sans merci summary  

The whole poem centers around the story of the Knight and his lady love. As described in the poem, we can assume that the lady is very beautiful. The Knight got attracted to the charm and beauty of the lady and fell in love with her. The Knight met the lady in the meadows who according to him was very beautiful with a face like a fairy's child, her hair was very long and her foot was light. Her eyes have been mentioned as wild. He was so overwhelmed by her beauty that he made garland and bracelets for his lady love.

Being deeply in love with the lady, the Knight followed her to her elfin grot where she cried her heart out and the Knight comforted her by imprinting kisses on her eyes. The lady made a sweet moan and began singing a fairy's song thereby making the Knight to fall asleep. In his slumber, the Knight dreamt of the pale faces of the kings, princes, and warriors pleading for mercy to the lady. They were all tormented by the indifference of the lady whom they love. Suddenly the knight woke up and to his utter surprise, he realized that his dreamt turned into reality as the lady was not there with him and he could find himself in the same place, like the people he dreamt of, alone and palely loitering without knowing his destination.

La belle dame sans merci questions and answers

A. Answer the following question in one or two words.

1. Which season is the poem set in?
Ans: The poem is set in the late autumn and the advent of the winter season. 

2. Who is being addressed at the beginning of the poem?
Ans: The knight-at-arms is being addressed at the beginning of the poem.

3. Where did the knight meet the lady?
Ans: The knight met the lady in a meadow.

4. In which year was the poem composed?
Ans: The poem was composed in 1819.

5. What words did the lady utter?
Ans: The lady uttered in a strange language - "I love thee true".

B. Answer the following question in a few words.

1. What did the knight make for the lady?
Ans: The knight, in order to express his love, made a garland for the head, bracelets for the arms, and a girdle of flowers for the lady.

2. What did the lady give him in return?
Ans: In return for the gifts of the knight, the lady gave him relish sweet roots, wild honey, and manna dew i.e. nectar of the gods.

3. What did the lady do in her cave?
Ans: The fair lady took the knight to her fairy cave. In the cave, the lady wept bitterly and sight sorely. Being overwhelmed by her expression of love, the knight kissed her wild and beautiful eyes. Then the lady lulled the knight to sleep.

4. Who did the knight see in his dream?
Ans: In his dream, the knight saw pale-faced kings, princess and warriors who were the victim of the beautiful lady.

5. What was the lady known as?
Ans: The lady was known as 'La Belle Dame Sans Merci' - which means 'the beautiful lady without pity'.

C. Answer the following question briefly in your own words.

1. What are the signs that show us that the knight is suffering?
Ans: The poem 'La Belle Dame Sans Merci' depicts the pain and suffering of the knight as he was betrayed by the beautiful lady without pity. He is loitering about alone and pales the cold and desolate hillside. His face looks wrinkled with deep pain and internal turmoil. His brow is pale like a lily and is moist and feverish caused by deep mental agony. Moreover, the bloom of radiant cheeks of the knight is faded like a fading rose. Again, it is the late autumn, odd time of the year and the place he visits is not suitable to visit at that time. The sedge has withered away and the birds are also not singing. All these are the signs that clearly show us that the knight is suffering.

2. Give a description of the lady.
Ans: The lady in the poem 'La Belle Dame Sans Merci' is a very beautiful one. The knight met the lady in the meadow was pleasantly captivated by the charm and beauty of the lady. She was extremely beautiful with a face like a fairly's child, her hair was very long and she had attractive and wild eyes. Being nimble-footed, she attracted the knight by her movements. Her alluring long hair, the glance of her passionate eyes, and sweet moan enraptured the knight and eventually, he fell in love with the lady.

The knight, in order to express his love, made a garland for her head, bracelet for the lady. The lady was responsive to the knight's approach and her sweet moan reflected her love for the knight. The knight took her on his horseback and spent the whole day in a delightful ride. In response to the gifts of the knight, the knight, the lady offered him relish sweet roots, wild honey, and manna dew. She even expressed her love for the knight in a strange language. The fair lady took him to her fairy cave. In the cave, the lady wept bitterly and sight sorely. Being overwhelmed by her expression of love, the knight kissed her wild and beautiful eyes. Then the lady lulled her to sleep. But the lady ultimately betrayed the knight and left him all alone on a cold hillside.

3. Describe the dream of the knight.
Ans: In his sleep, the knight had a terrible dream. He dreamt of a number of kings, princes, and warriors who were looking pale and wearied. Their lips were dry and seemed to have been starved for a long period of time. They were the earlier victims of the lady who tormented them by her indifference and betrayal. They called the lady 'La Belle Dame Sans Merci' - which means 'the beautiful lady without pity' and warned the knight of the lady's apparent love, enslavement, and eventual deception. They further cautioned the knight that he would meet the same miserable fate as them. The startling dream woke the knight up and he found himself lying all alone on a cold hillside.

D. Give a suitable answer to the following. 

1. Why was the knight loitering about?
Ans: In the poem 'La Belle Dame Sans Merci' the poet John Keats speaks about a knight who was once enchanted by a beautiful lady and eventually got deceived by her apparent show of love. The knight happened to meet a beautiful lady in the meadow who was extremely beautiful and charming. Her alluring long hair nimble foot and glance of wild and passionate eyes enraptured the knight and eventually, he fell in love with the lady.

The knight, in order to express his love, made a garland for her head, bracelet for the lady. The lady was responsive to the knight's approach and her sweet moan reflected her love for the knight. He spent the whole day in the delightful company of the lady and finally followed her to the fairy cave. She offered him relish sweet roots, wild honey, and manna dew and expressed her love for the knight in a strange language. In the cave, she displayed her emotion and lulled the knight to sleep.

In his sleep, the knight had a terrible dream. He dreamt of a number of kings, princes, and warriors who were looking pale and wearied. Their lips were dry and seemed to have been starved for a long period of time. They were the earlier victims of the lady who tormented them by her indifference and betrayal. They called the lady 'La Belle Dame Sans Merci' - which means 'the beautiful lady without pity' and warned the knight of the lady's apparent love, enslavement, and eventual deception. They further cautioned the knight that he would meet the same miserable fate as them. The startling dream woke the knight up and he found himself lying all alone on a cold hillside.

To his utter surprise, the knight realized that his dream turned into reality as the lady was not with him. He found it difficult to accept the reality - the betrayal of his lady love. Hence, he was forced to loiter about aimlessly with the anguish of unrequited love.

2. In your own words describe the experience of the knight.
Ans: Same as the previous answer (D)(Q. no. 1)

Related posts

---***---

Hopefully, you get the La belle dame sans merci summary and  La belle dame sans merci questions and answers. If you have any doubt please feel free to comment and contact us.

Post a comment

0 Comments