Sita by toru dutt summary | questions and answers

Sita by toru dutt summary

Sita Notes

sita by toru dutt summary of class 12 alternative ahsec ncert book with the sita by toru dutt questions and answers. If you are like toru dutt sita summary then you don't forget to share it to your friends. The summary of the poem sita written by toru dutt. You can also read sita ncert solution or questions and answers class 12 it can really help you and don't forget to share the sita by toru dutt question answer.

Sita by toru dutt summary

In the poem "Sita" the poet Toru Dutt conjures up the mythic past and tries to infuse into it the past glory. She gives a picture of Sita in exile. What fascinates the reader is her description of nature in which flowers, lakes, peacocks, and a herd of deer find a place.

The narrator in the poem is the mother who is telling the story of Sita in exile to her three children- Toru, her sister Aru, and their brother, Abju. In the darkened room the three children gaze, through the eyes of their mind, on a dense forest i.e., the Ashram of Valmiki where Sita was in exile. They see gigantic flowers blooming on creepers that embrace tall trees; a quiet clear lake where white swans are swimming smoothly; the peacock springing the herds of wild deer racing; the small areas gleaming with yellow waving grain. And among all these, they see Sita weeping because she has been put in exile in Valmiki Ashram.

The sorrow of Sita's life has deeply touched the children. They can see the Valmiki Ashram where Sita was in exile through the eyes of their mind. They feel sorry for Sita, and tears roll down their eyes. The children are so affected by the story of Sita that they dreamt of it whole might after the mother has finished telling the story.



sita summary by toru dutt video in hindi

Sita by toru dutt questions and answers.

A. Answer the following questions in one or two words.

1. Who is the poem about?
Ans: The poem 'Sita' is about the mythological character Sita the wife of Lord Ram.

2. Now many children listen to the story?
Ans: There children are listening to the story - the poet, her brother, and sister.

3. Who dwells in peace in the forest?
Ans: Valmikı, the poet anchorite dwells in peace in the forest.

4. What is the colour of the swans which are seen gliding in the lake?
Ans: The colour of the swans which are seen gliding in the lake is white.

5.  Who is the narrator of the story?
Ans: The poet's mother is the narrator of the story.

B. Answer the following questions in a few words.

1. What prevents the sunlight from entering the place?
Ans: The dense forest prevents sunlight from entering the place.

2. Name the birds and animals mentioned in the poem.
Ans: The birds and animals mentioned in the poem are white swans, peacock, and deer.

3. Where are the children sitting?
Ans: The children are sitting in a darkened room.

4. Whose heads are bowed in sorrow? 
Ans: On listening to the sad story of Sita the heads of the poet her brother and sister are bowed in sorrow.

5. What does the poet remember when she listens to the story?
Ans: When the poet listens to the story of Sita, she remembers the past happy days of her children when she along with her brother and sister would listen to the story from her mother.

C. Answer the following question briefly in your own words.

1. Why are the children weeping?
Ans: The children are weeping to hear the sad story of Sita in exile in the hermitage of Valmiki.

2. Describe the hermitage where Sita is living.
Ans: Sita is living in the hermitage of Valmiki when the mother narrates the story of Sita the three children can see the hermitage through the eyes of their mind. The hermitage in a dense forest where sunbeam cannot enter.

3 What does the poet long for?
Ans: The poet longs tor those past happy days of her childhood when she along with her brother and sister would listen to her mother telling them the story to Sita.

D. Give suitable answers to the following.

1. How does the poem reflect the poet's deep love for nature?
Ans: The poem reflects the poet's deep love for nature when she presents a pen-picture of Valmiki's hermitage, where Sita is living in exile. The place is densely covered with creepers, flowers, and trees. It is so dense that sunlight cannot pass through it. There are white swans gliding on a placid lake rotating their wings. The peacocks are seen dancing and the wild deer running amidst yellow grain. Blue smoke rivals from the sacred alter.
          
This pictorial presentation of the nature world stresses the poet's deep love for nature.

2. Write a critical summary of the poem ‘Sita’.
Ans: See the summary of the poem at the top.

Extra Questions Answers

1. Who is the fair lady? How does her situation affect the children?
Ans: The fair lady is Sita who has been put in exile in the Valmiki Ashram.

Her tears and sorrow in life in exile have deeply moved the children and they also start weeping.

2. What song does the mother sing? Describe its effect on the children.
Ans: The mother sings the song describing Sita's life of pain and sorrow during the period of her exile in a dense forest.

The sorrow of Sita's life has deeply touched the children. They can see the Valmiki Ashram where Sita was in exile through the eyes of their mind. They feel sorry for Sita, and tears roll down their eyes. The children are so affected by the story of Sita that they dreamt of it the whole night after the mother has finished telling the story.

3. Who is the 'poet anchorite' referred to in the poem 'Sita'?
Ans: "Poet anchorite" refers to Valmiki.

4. Do you think the children will ever gather by their mother's side again?
Ans: No, the children can never gather by their mother's side again. The mother as well as the two siblings of the poet is no more.

5. What 'mythic past' does Dutt try to bring out in her poem?
Ans: The ‘mythic past’ that Toru Dutt tries to bring out in the poem is the story of Sita's life of grief and sorrow during her exile in Valmiki's ashram. Sita suffers a lot in exile to bring spurned by her husband Lord Rama.
---***---
Hopefully you get Sita by toru dutt summary and sita by toru dutt questions and answers. If you have any doubt please feel free to comment or contact us.

Post a comment

0 Comments