The verger questions answers class 12 | notes | summary

The verger questions answers class 12

The verger notes

the verger questions and answers class 12 book alternative English ahsec. All the textual question answers of the verger are written here and also get the verger summary and critical analysis, ncert solution with verger comprehension questions. This lesson is written by William Somerset Maugham.

The verger summary 


Albert Edward Foreman was the verger (i.e. an official who acts as a caretaker and attendant in a church) of St. Peter's, Neville Square. That afternoon there had been christening at the church. Foreman was still wearing this verger's gown. He had on his second-best dress as he kept the new one for funerals and weddings. Foreman always wore this official gown with much complacence as it was the dignified symbol of his office. Without it he felt being somewhat insufficiently dressed. He loved his official gown so much that he stocked all the old gowns that he had used during his service as a verger. When they were worn out, he neatly wrapped them up in brown paper and kept them in the bottom drawers of the wardrobe in his bedroom.

When the christening was over the verger busied himself quietly with his works. He replaced the wooden cover on the marble font, took away a chair that had been brought for an infirm old lady. Then he waited for the vicar to finish off his work. This vicar was newly appointed. He was a red-faced energetic man in the early forties. Albert Edward still missed the former vicar, a clergyman of the old school who preached leisurely sermons in a silvery voice. He never complained about the things in the church. He liked things the way they were. But the new vicar was quite different from the former one. He wanted to have his finger in every pie. But Albert Edward was tolerant. The neighborhood of St. Peter's was very good. The parishioners (i.e. the people who attend the church) of the church were a very nice class of people. The new vicar had come from the East End and he could not be expected to get adjusted at once with the discreet ways of his fashionable congregation. Albert hoped that the new vicar would learn with time.

The vicar had a walk down the aisle and asked the verger to meet him in the vestry. The verger accompanied the vicar to the vestry. Edward was surprised to find the two churchwardens there. Being sight uneasy Albert Edward wondered what the matter was. The vicar told Albert Edward that he was quite surprised to discover that he (Albert) could neither read nor write. He further said that he had no complaint to make against Albert Edward. He had been doing his work quite satisfactory, and he had the highest opinion both of his character and of his capacity. But still, he could not have an illiterate verger at a church like St. Peter's Neville Square. The vicar asked Edward Albert whether he could learn now. He would give him three months' time to learn to read and write, and if he fails to do so within this time he would have to leave his job. Edward Albert told the vicar that at this age it was not possible for him to learn; he had lived a good many years doing his duty without knowing how to, read and write. So the verger told the vicar that he would be happy to hand in his resignation as soon as they find someone to take his place.

After that Edward came out walking along the street with a heavy heart. He felt like having a cigarette, though he was not a regular smoker. He looked about him for a shop where he could buy a packet of Gold Flakes. But he did not find a single shop selling cigarettes in that long street. He thought that if he opened a shop of cigarettes there he could really do well. So he discussed the matter with his wife and left the job of verger; and opened a cigarette shop in that street. His business did very well and in a course of ten years, he opened ten shops on different streets in London. Albert was making money hand over fist. Every Monday he deposited the week's earning in the bank. One day the manager of the bank advised Foreman to invest the money which was a little over thirty thousand pounds. He even assured that the bank would help Foreman to choose the securities, only he would have to sign the transfer. But when Foreman asked the manager as to how would he know what he was signing, the manager replied that of course, he could read the papers. Foreman disclosed that he was an illiterate man, neither he could write nor read. Hearing this, the manager was taken aback. He was shocked to know that a man who could a mass fortune of thirty thousand pounds was an illiterate man.



The verger summary video in hindi

The verger questions answers class 12

A. Answer the following question in one or two words?

1. Where was St. Peter's Church located?
Ans: St. Peter's Church was located at Neville Square.

2. What was the name of the verger of St. Peter's Church?
Ans: The name of the verger of the St. Peter's Church was Albert Edward Foreman.

3. Who were in the vestry besides the verger and the vicar?      
Ans: Besides the verger and the vicar, the two Churchwardens were in the vestry.

4. At what age did the verger begin working?
Ans: At the age of twelve.

5. What did the verger want to buy while walking in the street?
Ans: While walking on the street the verger wanted to buy a packet of Gold Flake cigarettes.

B. Answer the following question in few words.

1. What was the discovery that astonished the vicar?
Ans: The discovery that astonished the vicar was that Albert Edward Foreman who served the Prestigious St. Peter's Church could neither read or write.

2. What occupation did the verger take up after resigning from the church?
Ans: After resigning from the church, the verger took up the profession of the tobacconist and newsagent.

3. What impression did the verger have about the new vicar?
Ans: The verger did not have a good impression about the new vicar as he was fussy and wanted to have his finger in every pie. The verger could not appreciate the new vicar from East End but felt that he would take sometimes to fall in with the discreet ways of the fashionable congregation of St. Peter's Church.

4. How did the verger treat his grown?
Ans: The verger treated his gowns with much care, pride, and dignity. He wore his gowns with complacence as it was the dignified symbol of his office. He took pains with it, pressed it, and ironed it himself. He even preserved the old worn out gowns, wrapped neatly up in brown paper and kept them in the bottom drawers of the wardrobe in his bedroom.

5. What was the verger told by the vicar in the vestry?
Ans: In the vestry, the vicar told the verger that he had something unpleasant to say to him. The vicar admitted that the verger had accomplished the duties of the office to the satisfaction of everybody concerned. But he was astonished to find the verger to be an illiterate person. In that case, the verger could not be allowed to continue his jobs in a prestigious church like St. Peter's. Hence, as the vicar said, the verger must learn to read and write within three months or leave his office.

C. Answer the following question briefly in your own words.

1. What thoughts came to the verger's mind as he sat in the vestry with the vicar and the churchwardens? How did the verger react to the vicar's announcement?
Ans: As the verger sat in the vestry with the vicar and the churchwardens, he was wondered with slight uneasiness what could be the matter. He noted that the two churchwardens were sitting at the handsome refectory table and he recalled that the table had been bought by the earlier vicar from Italy. He realized that something was bothering the vicar and the two churchwardens. The troubled look of the two churchwardens led the verger to think that the vicar had been nagging them and might have jockeyed them into doing something they did not like it.

The vicar made the announcement that an illiterate verger like Albert Edward Foreman could not be allowed to continue his job in a prestigious church like St. Peter's. Hence the verger must learn to read and write within three months or leave his office. At this, the verger was not at all embarrassed, rather he reacted with confidence. He bluntly expressed his inability to learn reading and writing at this age as he was too old a dog to learn new tricks. Hence he happily offered his resignation saying "as soon as you've found somebody to take my place".

2. In your opinion, what kind of person was the verger?
Ans: In my opinion, Albert Edward, was a very confident man. He was quite sure of himself. Even when the vicar told him that he had to leave the job of verger if he did not learn to read and write within three months, he did not feel shattered. Rather he told him that he would not be able to learn read and write at this old age and that he happily offered his resignation saying "as soon as they found somebody to take his place".

The verger was also a man of great business acumen and common sense. He decided to open a cigarette shop in a street with a shop selling cigarette, made him a successful businessman.

3."The manager stared at him as though he were a prehistoric monster".
i. Who is the 'he' referred to in the question?
Ans: The 'he' referred to here is Albert Edward Foreman who was once the verger of St. Peter's church and now a successful businessman.

ii. Explain what made the manager stare at that person.
Ans: Being sacked from the job of the verger, Albert Edward Foreman set up business as a tobacconist and newsagent and in a course of ten years he owned ten shops. He began making money hand over fist. Every Monday he deposited the week's earning in the bank. One day the manager of the bank advised Foreman to invest the money which was a little over thirty thousand pounds. He even assured that the bank would help Foreman to choose the securities, only he would have to sign the transfer. But when Foreman asked the manager as to how would he know what he was signing, the manager replied that of course, he could read the papers. Foreman disclosed that he was an illiterate man, neither he could write nor read. Hearing this, the manager was taken aback. He was shocked to know that a man who could a mass fortune of thirty thousand pounds was an illiterate man. That is why the manager stared at Foreman as though he were a prehistoric monster. 

D. Give suitable answers to the following.     

1. Character sketch of the verger.
Ans: William Somerset Maugham has portrayed the character of the verger. Albert Edward Foreman though an illiterate person served as the verger of St. Peter's Neville Square for 16 years. He began his life as a page boy at the age of twelve in the house of a merchant-prince. He then rose from fourth to the first footman and later he had been single-handed butler to a widowed peeress. And before being appointed at St. Peter's, Foreman was a butler with two men under him in a retired ambassador's house.

Albert Edward Foreman was a man of confidence and self-respecting nature. When the vicar discovers that the verger could neither read nor write and instruct him to learn reading and writing within three months or leave the job of the verger, he did not feel shattered. Rather he told him that he would not be able to learn read and write at this old age and that he happily offered his resignation.

Albert Edward Foreman was a realistic and proud man with great business acumen and common sense.

2. Narrate the circumstances under which the verger had to lose his job in St. Peter's church.
Ans: Albert Edward Foreman served St. Peter's church as a verger for sixteen years. He accomplished the duties of the office to the satisfaction of everybody concerned. Everything was going on smoothly until the new vicar came.

The new vicar was an educated man. When he came to know that the verger was an illiterate man he was shocked. So, one afternoon the vicar asked the verger to came to the vestry. In the vestry, the verger was wondered with slight uneasiness what could be the matter as he found the two churchwardens already sitting there with the vicar. The troubled look of the two churchwardens led the verger to think that the vicar had been nagging them and might have jockeyed them into doing something against their will while he was wondering about the situation, the vicar told the verger that he had something unpleasant to say to him. The vicar admitted that the verger had accomplished the duties of the office to the satisfaction of everybody concerned. But he was astonished to find the verger to be an illiterate person. In that case, the verger could not be allowed to continue his jobs in a prestigious church like St. Peter's. Hence, as the vicar said, the verger must learn to read and write within three months or leave his office. But the verger refused to take the offer and preferred to resign believing that it was too late now to learn.

It was under these circumstances the verger had to lose his job in St. Peter's church.

Related posts

Read also
---***---   
Hopefully, you get the verger questions answers class 12 and also the verger summary. If you have any doubt please feel free to comment and contact us.                         

Post a comment

1 Comments

Please do not enter any spam link in the comment box